Zajęcia w ramach ,,Żółtego Talerza" Kulczyk Foundation
Data publikacji: 2018-10-26, Data modyfikacji: 2018-10-29
W poniedziałek 22 października br., w Placówce Wsparcia Dziennego TPD w Olszewie-Borkach odbyły się zajęcia kulinarne. Dzieci pod kierunkiem wychowawcy przygotowały sałatkę z wędzonej makreli z brązowym ryżem. Na początek uczestnicy zajęć przygotowali potrzebne produkty: umyli warzywa: paprykę, pomidory, ogórki, oczyścili rybę z ości. Następnie wychowankowie pokroili produkty i połączyli je ze sobą.
Następne odbyły się dniu 24.10.2018r. zajęcia kulinarne pt. „Zdrowe mini kanapeczki i owocowe jeżyki”, Przed przystąpieniem do robienia kanapek i szaszłyków z owoców imitujących kolce jeża, odbyła się rozmowa o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym, jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego powinniśmy się zdrowo odżywiać. W ten sposób wychowankowie przypomnieli sobie, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania.
Każdy wie, że kanapka jest smaczną, pożywną i zdrową przekąską, zwłaszcza, gdy ukryte są w niej witaminy zawarte w warzywach. Przygotowana samodzielnie, w nietypowy sposób – mini kanapki – smakuje jeszcze lepiej.
Takie mini kanapeczki oraz owocowe jeże powstały po wcześniejszym samodzielnym umyciu, obraniu i pokrojeniu warzyw i owoców przez dzieci. Następnie na wykałaczkach powstawały mini kanapki oraz owocowe szaszłyki, które były wbijane w gruszkę, imitując kolce jeża.
Po przygotowaniach nastąpiła najsmaczniejsza część zajęć – konsumpcja.
Zapraszamy do naszej galerii
Pełna treść wiadomości na: tpdostroleka.type.pl/?p=12664
tpdostroleka.type.pl, Źródło artykułu: tpdostroleka.type.pl