Więcej dzieci żywionych w III edycji Żółtego Talerza!
Data publikacji: 2018-10-02, Data modyfikacji: 2018-10-03
III edycja projektu „Żółty Talerz” – Nie tak dawno, bo we wrześniu 2017 roku rozpoczęliśmy drugi rok trwania programu Żółty Talerz. Gdy startowaliśmy w 2016 roku to ze zdrowymi posiłkami docieraliśmy do ponad 5000 dzieci, teraz żywimy ich już 7832 – podkreśla Marta Schmude-Olczak, Dyrektor Kulczyk Foundation. Ogólnopolski program wspierania systemu żywienia dzieci Żółty Talerz wkroczył w zupełnie nowy etap. – Unowocześniliśmy właściwie wszystko. Dla dobra dzieci – dodaje Marta Schmude-Olczak.
Od tego roku Żółty Talerz zyskał nowego i potężnego partnera merytorycznego – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Eksperci tej uczelni przygotowali Listę Produktów Żółtego Talerza. Znajduje się na niej żywność, która może być wykorzystywana przez osoby przygotowujące posiłki w programie. – Uprościliśmy także formalności poprzez wprowadzenie elektronicznego systemu monitoringu programu umożliwiając indywidualne dostosowanie dotacji do realnych potrzeb. Prowadzimy stałe konsultacje z punktami żywienia oraz równoległy plan edukacji wszystkich tych osób, które w stołówkach czy świetlicach walczą o to, by dzieci smacznie i zdrowo jadły – wylicza Dyrektor Kulczyk Foundation.
Żółty Talerz to unikalny sojusz największych polskich organizacji pomocowych. W tym roku Kulczyk Foundation do programu zaprosiła: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, Polski Czerwony Krzyż, SOS Wioski Dziecięce, Bank Żywności we Wrocławiu, Bank Żywności w Gorzowie Wielkopolskim oraz Śląski Bank Żywności. Program Żółty Talerz posiada swoją stronę: https://kulczykfoundation.org.pl/aktualnosci/2016/%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-talerz/
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Powiatowy w Ostrołęce realizował dożywianie w II edycji „Żółty Talerz” dla dzieci z Placówki Wsparcia Dziennego TPD z Lelisa. Natomiast od września br., realizujemy zajęcia w III edycji ,, Żółty Talerz” w Placówce TPD w Olszewie – Borkach.
W miesiącu wrześniu odbyły się pierwsze zajęcia w III edycji „Żółty Talerz” pt.: „ Zdrowe i kolorowe kanapki” – zajęcia teoretyczne jak i praktyczne oraz wspólna degustacja przygotowanych kanapek. Na początku zajęć przypomniane zostały wychowankom zasady zdrowego żywienia. Szczególną uwagę poświęcono warzywom dostępnym jesienią, które można wykorzystać do przygotowania kolorowych i bogatych w witaminy kanapek. Po umyciu, obraniu i pokrojeniu warzyw, starsze dzieci przygotowały produkty tak aby każde dziecko mogło skomponować swoją ulubioną kanapkę.
Odbyły się również zajęcia pt. ,,szaszłyki i desery pełne witamin ” – przygotowywanie przez wychowanków „torped witaminowych”, z przepysznych owoców; winogron, gruszek, kiwi, itp. dających energię i odporność na jesienne dni.
Pod okiem wychowawcy dzieci samodzielnie przygotowały stanowiska pracy, następnie przystąpiły do krojenia umytych owoców i nadziewania. W czasie zajęć przypomniano również wychowankom zasady bezpiecznego jak też higienicznego przygotowywania posiłków. Po skończonej pracy wspólne degustowano kanapki i przekąski.
Zajęcia miały głównie na celu wdrażanie zasad zdrowego odżywiania.
https://www.moja-ostroleka.pl/art/1538551095/wiecej-dzieci-zywionych-w-ramach-zoltego-talerza-zdjecia
Zapraszamy do naszej galerii
Pełna treść wiadomości na: tpdostroleka.type.pl/?p=12596
tpdostroleka.type.pl, Źródło artykułu: tpdostroleka.type.pl